Autoreklama

Autoreklama

2018/01/29

Kruche rogaliki

Z konfiturą różaną, dla Córki. Równie dobre posypane cukrem, cynamonem i zwinięte w małe ruloniki. Przepis na kruche ciasto mazurkowe świetnie się sprawdza w takich wypiekach.



Składniki: 1 szklanka mąki orkiszowej, 100g masła, 2 żółtka ugotowane na twardo, 1-2 łyżki kwaśnej śmietany, 2 łyżki cukru pudru, twarda marmolada lub gęsta konfitura, żółtko jaja do posmarowania rogalików

Z mąki, zimnego masła (startego na tarce jarzynowej o grubych oczkach), cukru, pokruszonych żółtek i śmietany szybko zagniatam ciasto (do połączenia się składników). Wstawiam je na 20 minut do lodówki, żeby stężało.
Rozwałkowuję je na lekko podsypanym mąką blacie, wycinam koło i tnę je na osiem trójkątów (jak pizzę). Na szerszym brzegu każdego z nich kładę po łyżeczce marmolady i zwijam zaczynając od tej szerszej części w rurkę, a potem lekko wyginam w kształt rogalika. Okrawki zagniatam ponownie, rozwałkowuję, wycinam.
Rogaliki układam na blasze wyłożonej papierem i smaruję rozmąconym żółtkiem.
Piekę w nagrzanym do 180 stopniach piekarniku około 20 minut (do lekkiego zrumienienia).

Podajemy przypruszone cukrem pudrem.

14 komentarzy:

  1. Niedużo. Warto podwoić stawkę 😃

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Zawsze zostaje zdjęcie, więc nie ma co żałować 😆

      Usuń
  3. Zjadłabym. Bardzo lubię ciasto kruche. Za zwykłe maślane (domowe) ciastka oddałabym tort cały.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja za zwykłe czekoladowe torty oddaję 😊

      Usuń
  4. Fascynuje mnie to żółtko na twardo i zrobię, mąż jest zachwycony zdjęciem, nie mam wyjścia. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przypuszczam że może być też surowe ale w tym stanie skupienia ciasto wałkuje się i zwija bezproblemowo 😊

      Usuń
    2. zrobiłam z twardymi żółtkami, przepyszne :) dziękuję

      Usuń
    3. Nawet nie wiesz jak się cieszę, że przepis jest w ruchu:) Buziaczki!

      Usuń
  5. Mmmmmm..... :)))))
    Jestem strasznie leniwa do ciast, ale te rogaliki glosno do mnie przemawiaja. Z tym ze osobiscie napcham je raczej nutella. Chyba tez powinno wyjsc, nie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spełniłabyś marzenie mojego syna, który swoją porcję (z cukrem i cynamonem, róża wywołuje w nim skojarzenia kosmetyczne) po upieczeniu nutellą smarował. No co począć? :)))

      Usuń
  6. To stąd przyszły te rogaliki... chyba przyłączę się do pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję

Zima trzyma

Ale reszta odpuszcza, jest więc nadzieja na dobry obrót spraw. Z tęsknoty za zielenią kupiłam matchę, kiwi, awokado. Ciało nie zarea...