04/11/2016

Ananasowy kisiel z jabłkami i płatkami jaglanymi

Rodzicom przedszkolaków (klik) obiecałam przepis na zdrową słodycz - proponuję domowy kisiel z owocami i płatkami zbóż. Na zdjęciu poniżej kisiel jeszcze bez płatków i pudding chia, o który prosiła jedna z mam - KLIK po przepis.



Dla tych, co lubią nowości kisiel niech będzie z kudzu (kuzu). Co to takiego? Kudzu to roślina z rodziny pueriara lobata, jej korzeń starty na proszek można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, jest szczególnie polecany alergikom i osobom z obniżoną odpornością. Dodając kudzu do owocowego soku (polecam ananasowy jako naturalnie słodki), otrzymamy pyszny kisiel. W razie braku kuzu sok można zagęścić inną skrobią: z tapioki, ryżową, kukurydzianą czy tradycyjnie - mąką ziemniaczaną.

Składniki: 1 szklanka naturalnego soku ananasowego, 2-3 łyżeczki kuzu, opcjonalnie: pokrojone w słupki jabłko i/lub płatki jaglane.

Sok zagotowujemy w rondelku. W małym kubku mieszamy ok. 100ml zimnej wody (lub lepiej - odlanego wcześniej, zimnego soku) ze skrobią i wlewamy do gotującego się płynu, mieszając. Trzymamy chwilę na ogniu aż kisiel się zagotuje i zgęstnieje. Wlewamy do salaterek, dodajemy owoce i płatki (po zamieszaniu pięknie wirują), zjadamy jeszcze ciepłe.

Spróbujcie też pomarańczowy kisiel kudzu z ananasem i płatkami owsianymi - dla małych sportowców rewelacyjny na ścięgna i stawy! A może uda Wam się kupić płatki z komosy ryżowej (quinoa)? - też są świetne, zróbcie go z jabłkowym kisielkiem, dla odmiany 🍎🍊🍍

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję