28/07/2017

Kapusta duszona z pomidorami

"Gdy zaczynałam prowadzić program w kanale Kuchnia+, najbardziej bolało mnie marnotrawstwo. Robi się sześć dubli i po każdym zawartość garnka jest do wyrzucenia" (kto to powiedział?)


"Nieprawdziwe w gotowaniu w telewizji jest to, że nie odwzorowuje ono domowych warunków i związanych z nimi frustracji. Wszystko naszykowane i podgotowane, składniki czekają w miseczkach, więc gotowanie zajmuje pięć minut. A w domu się okazuje, że po półtorej godziny dopiero kończymy siekanie. Marzę, aby twórcy programów kulinarnych brali to pod uwagę i nie zawstydzali widza - bo to zniechęca do gotowania" - Marta Dymek (i jak nie kochać tej kobiety?) W publikacjach natomiast obraz czasem rozjeżdża z przepisem, widać, że to nie jest zdjęcie proponowanej potrawy, co - według mnie - jest wyrazem braku szacunku dla odbiorcy. A jednak ów odbiorca lajkuje. Pytanie tylko o co nam chodzi: o lajkowanie czy o gotowanie?

Składniki: pół główki białej kapusty, 2 łyżki przecieru pomidorowego, ok. pół szklanki wody, 2 pomidory (i ewentualnie kilka suszonych dla wzmocnienia smaku), 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki masła klarowanego, przyprawy (sól, pieprz młotkowany z kolendrą, ziele angielskie, listek laurowy, papryka, kumin, co zaskakujące pasuje też odrobina cynamonu).

Rozpuszczam masło klarowane i szklę na nim drobno pokrojoną cebulkę, na koniec dodając czosnek i poszatkowaną kapustę (solę ją odrobinę, żeby zmiękła). Obsmażam wszystko delikatnie na patelni. Podlewam odrobiną wody, dodaję przecier pomidorowy i pomidory (moje były żółte), doprawiam. Duszę około 10 minut. Nie od rzeczy byłoby ugotować do tego ciecierzycę.

Klasycznie podawana z pulpecikami (Kuchnia polska według Karola Okrasy). Równie dobra z grzybami zamiast pomidorów, na przykład do rybki.

2 komentarze:

Dziękuję