Autoreklama

2017/07/30

Kotlety z bakłażana

Do tego w panierce z kaszy gryczanej. Pyszne! Robiłam ten przepis już wiele razy, początkowo nie zdejmując z plastrów bakłażana skórki (wyglądają wtedy ładniej). Dziś postawiłam jednak na wygodę jedzenia i smak. Oczywiście takie rzeczy tylko w "babskiej kuchni", gdy w domu córka i ja.

(zdjęcie reportażowe, bez ustawek)

Składniki:  300g ugotowanej kaszy gryczanej (użyłam niepalonej), 1 czubata łyżka ziaren sezamu, 1 mała cebula (lub łyżka posiekanego szczypiorku), 1 łyżeczka suszonego tymianku (można też pokroić świeżą natkę, koper, bazylię - jeśli jest), 1 lekko czubata łyżka mąki ziemniaczanej, 1 jajko (polecam wiejskie), 1 łyka soku z cytryny (można użyć octu winnego), 1 średni bakłażan, sól i pieprz do smaku, 2-3 łyżki oleju do smażenia.

Bakłażana kroję na 6-8 milimetrowe krążki, obieram ze skóry i lekko rozbijam tłuczkiem do mięsa. Skrapiam sokiem z cytryny, solę i pieprzę.
Do miski wrzucam ugotowaną, lekko przestudzoną kaszę, ziarna sezamu, cebulę, tymianek (czasem świeżą natkę, koperek, bazylię), jajko, mąkę ziemniaczaną i wyrabiam ręką na jednolitą masę. Doprawiam do smaku, mieszam. Na plastry bakłażana układam kaszę (na razie z jednej strony) i lekko dociskam.
Na patelni rozgrzewam tłuszcz, wkładam plastry bakłażana panierką do dołu (wsuwam pod nie szpatułkę i szybkim ruchem odwracam wykładając na patelnię), lekko dociskam. Teraz układam panierkę z kaszy z drugiej strony. Jak spód się zrumieni (2-3 minuty), przekręcam na drugą stronę i dociskam. Bakłażanowe kotlety muszą być zrumienione z obu stron, potem osączam je na ręczniku papierowym.

(zdjęcie wybłagane, nikt w tym domu nie lubi pozować)

Ku pamięci: przepis pochodzi z nietuzinkowej książki Marioli Białołęckiej "Zaskakująca kasza & ryż". Robiłam z niej kiedyś gryczane brownie, bananowy chlebek z kaszą manną i lawasz jaglany, planuję naleśniki z papieru ryżowego z zaskakującym nadzieniem.


1 komentarz:

  1. Wygląda pięknie, zrobię, jak dotrę do jakiegoś ludzkiego sklepu z bakłażanami :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję

Zupa kolagenowa

Co bardziej wrażliwych uprasza się o nie czytanie. Zupa gotowana jest bowiem na cielęcych kościach ze szpikiem. Potrzebna każdemu kto pracuj...